MEDOVINA Z RÁJE®: lahodný a opojný nápoj

medovina z Ráje - Klát
Již naši předci věděli, jak výborná je medovina neboli medové víno. Jako první ji u nás pili Keltové a Slované. Alkoholické nápoje si vyráběli odjakživa, pivo měli, ale chtěli ještě něco jiného. Jako většina skvělých vynálezů, vznikla medovina vlastně náhodou. Med totiž skladovali v hliněných nádobách. Když ji pravděpodobně jednou zapomněli uzavřít, med zkvasil a medovina byla na světě. Právě MEDOVINA Z RÁJE® vzniká pod taktovkou rodiny Kadičových podle původního receptu našich předků.

Pod značkou KLÁT® se vyrábí unikátní medová vína

Název KLÁT® je odvozen od původního typu včelího úlu a zároveň také značka výrobce MEDOVINY Z RÁJE®. Rodina, jež za celou výrobou stojí, je z rodu včelařů. Tím bylo jasné, kam bude rodinné podnikání směřovat. Předci Markéty a Jana Kadičových včelařili už od roku 1867. Od těch dob se mnoho změnilo, ale včelám se rodina věnovat nepřestala. Jejich úly dnes najdete v oblasti Krkonošského národního parku i v Českém ráji.

Medová vína na trhu chyběla, tak se je naučili vyrábět sami

První myšlenka na výrobu nápoje z medu vznikla proto, že manželům chyběl nápoj, který by mohli pít společně při večerním rozjímání i oslavách. Markéta miluje med, dává ho do pití i jídel a její manžel to moc dobře věděl. Proto nalezl způsob, jak vyrobit lehký medový nápoj, který příjemně osvěží a přitom si zanechá zdraví prospěšné látky z medu.

Zpočátku rodinný podnik spočíval jen ve výrobě medu a v medových výrobcích. Až na popud kamarádů začali vyrábět medové víno ve větším množství jako rozšíření své nabídky. Jejich vína od té doby nechybí na oslavách nebo svatbách a ani při běžných příležitostech si ho milovníci medu neodpustí.

Medovina dělaná za studena chce svůj čas i péči

Medová vína vyrábí Kadičovi pouze z prvotřídního českého medu a vysoce kvalitní vody. Ve speciálním postupu výroby spojili dohromady znalosti našich předků s moderní výrobou. Je to složitý, časově náročný proces a výsledek vždy záleží na spoustě faktorů. Jak na druhu použitého medu, tak na teplotě kvašení a zrání, ale i na celkové délce samotného zrání.

Právě během zrání pouští Kadičovi medovému vínu hudbu. O výrobě svého osvěžujícího moku říkají: „Jsme přesvědčeni, že hudba svou energií a harmonií zklidní a zjemní naše medová vína po bouřlivé proměně zlatavého medu na lahodný slovanský nápoj. Je to příroda a ta potřebuje své. Příroda je totiž nevyzpytatelná, vyžaduje naši trpělivost, pozitivní nadšení a hlavně pečlivost i určitou dávku pokory.“

Ochutnejte čistě přírodní produkt, který vás okouzlí a příjemně překvapí

MEDOVINU Z RÁJE® najdete v několika příchutích a zajímavých kombinacích. Zakoupit ji můžete na trzích, v několika kamenných obchodech, ale i na Facebooku. Tam se také dozvíte vše potřebné a s majiteli se můžete dokonce domluvit na výrobě přímo na zakázku. Tímto tradičním keltským a slovanským nápojem si můžete přiťuknout třeba i pod vánočním stromkem. Své medoviny vyrábějí Kadičovi studenou cestou. Díky tomu si zachovávají zdraví prospěšné látky, které se vyskytují i v medu. Vína nedoslazují ani nedobarvují, proto jsou lehká, málo sladká a osvěžující. Alkohol v nich vzniká přírodním vinným kvašením stejně, jako to dělali naši předci. Například SLADKÁ medovina S CHMELEM je právě jednou z tradičních kombinací Keltů a Slovanů. Chmel do ní přidávali proto, že zklidňuje zažívání i mysl. Medovina OAK AGED byla vychválena přímo enologem. Tato bariková medovina dlouho zraje s dubovým dřívím a díky němu získává i svou zlatavou barvu. Co do chuti v sobě kombinuje sladkost medu, přirozené kyselinky, i dřevité tóny dubu. 

Mezi další medoviny ozvláštněné jinou chutí patří i medovina S KAKAOVÝMI BOBY. Chuť medu se v ní prolíná s chutí hořké čokolády a navíc obsahuje minerály nejen z medu, ale i z kakaových bobů.

Nejlepší volbou na Vánoce však zůstává medovina KOŘENĚNÁ. Při její přípravě používají  Kadičovi jak dubové dříví, tak vánoční kombinaci koření, mezi nímž nechybí například skořice a hřebíček. Na této medovině si pochutnáte ve studené i teplé variantě. Ohřejte ji jen na teplotu kolem 50 °C, aby v ní zůstaly všechny prospěšné látky. A když do ní přihodíte i plátek pomeranče, budete mít vánoční atmosféru každý den.

Napsat komentář